فصل اول
اهداف، کلیات و تعاریف
مقدمه
هدف از این فصل معرفی و شناخت سیستمهای حفاظتی در پستهای فشار قوی و المانهای آنها میباشد. همچنین تعاریف کلی مرتبط با سیستم حفاظتی نیز از دیگر مباحث این فصل خواهد بود.
1-1- کلیات
وظیفه سیستم حفاظت آن است که هر جزء از شبکه الکتریکی که دچار خطا یا اتصالی شده را درکمترین زمان ممکن از مدار خارج سازد، به شکلی که احتمال خطر از بین رفته و کوچکترین بخش از شبکه الکتریکی مجزا گردد. همین امر در شرایط بهرهبرداری غیرعادی نیز صادق است.
سیستمهای حفاظتی نقش اساسی در ایمنی، پایداری و قابلیت اطمینان سیستم برقرسانی را عهدهدار بوده و از شروع یا گسترش دامنه خسارت ناشی از خطاهای مختلف جلوگیری مینمایند. همچنین عملکرد مناسب و انتخابی[1] سیستم حفاظتی باعث کاهش سطح خاموشی میشود چرا که حداقل ناحیهای را که برای رفع عیب کافی است از شبکه جدا نموده و باعث تداوم برقرسانی به قسمتهای دیگر شبکه میشود.
اجزاء اصلی یک سیستم حفاظتی شامل رلهها، ترانسهای جریان و ولتاژ و کلیدها هستند که اختلال یا عدم کارکرد صحیح هر یک از این اجزاء باعث عملکرد نادرست سیستم حفاظتی میگردد. در این میان رلهها وظیفه شناسایی خطا را برعهده داشته و مهمترین جزء سیستم حفاظتی میباشند که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند.
1-2- ساختار عملکرد رله
رلهها از نظر تکنولوژی ساخت به سه نوع الکترومکانیکی، استاتیک و دیجیتال[2] تقسیم میگردند. نوع الکترومکانیکی رلهها در حال جایگزینشدن با انواع دیجیتال بوده و استفاده از آنها بسیار محدود شده است. در نوع استاتیکی طراحی بر مبنای ادوات الکترونیکی آنالوگ بوده و لذا فاقد امکان برنامهریزی میباشند. در نوع دیجیتال از پردازنده جهت آنالیز جریان خطا و اعمال فرمان مناسب استفاده میشود و با توجه به این امر امکان برنامهریزی رله و داشتن چندین مشخصه عملکردی متفاوت امکانپذیر خواهدبود. در این نوع رلهها چندین عملکرد مختلف که پیش از آن به کمک رلههای مجزا انجام میگرفت را میتوان بصورت مجتمع در یک رله قرارداد که البته این امر میتواند باعث کاهش قابلیت اطمینان سیستم حفاظتی گردد. با این حال استفاده از رلههای دیجیتال در حال حاضر گزینه اصلی حفاظتی بوده و پیشنهادات بر این مبنا ارائه میشوند.
1-3- انواع رلهها
جهت تشخیص انواع مختلف خطا و با توجه به مشخصههای موردنیاز، انواع مختلفی از رله در سیستم حفاظتی مورد استفاده قرار میگیرد که در ادامه به اجمال معرفی میشوند.
1-3-1- رله اضافه جریان[3]
متداولترین نوع رله که در شبکه استفاده میگردد، رله جریان زیاد است. رلههای جریان زیاد تأخیری دارای چند مشخصه زمان _ جریان بوده و زمان قطع آنها وابسته به مقدار جریان خطا میباشد. مطابق استاندارد IEC سری 60255 این نوع رلهها بایستی دارای چها مشخصه مختلف باشند که زمانهای قطع متفاوتی را ارائه میکنند. این رلهها میتوانند از نوع جهتدار باشند که در این صورت رله تنها به خطاهای در یک جهت پاسخ میدهد. رله جریان زیاد تأخیری میتواند به واحد آنی نیز مجهز گردد که در این صورت در جریانهای بسیار زیاد، زمان عملکرد رله ثابت و مقدار کوچکی خواهد بود. رلههای اضافه جریان آنی میتوانند بصورت واحد مجزا نیز مورد استفاده قرار گیرند. شکل شماره (1-1) مشخصههای زمان – جریان رله اضافه جریان را مطابق با استاندارد IEC نشان میدهد. رلههای اضافه جریان دارای دو تنظیم زمانی و جریانی میباشند. به کمک تنظیم جریان میتوان حد جریان شروع عملکرد[4] رله را تنظیم کرد و به کمک تنظیم زمانی هماهنگی بین رلههای مختلف امکانپذیر میگردد.
شکل (1-1): مشخصههای رله اضافه جریان
1-3-2- رله دیستانس
رله دیستانس نامی عمومی برای رلههای امپدانسی است که از ورودیهای ولتاژ و جریان استفاده کرده و یک سیگنال خروجی را تهیه مینمایند. فرمان قطع زمانی صادر میشود که فاصله نقطه خطا از محل نصب رله کوچکتر از یک مقدار مشخص باشد.
این نوع رله بطور گستردهای برای حفاظت خطوط مورد استفاده قرار میگیرد. رله دیستانس همچنین برای حفاظت اتصال حلقه به حلقه سیمپیچیهای ترانسفورماتورهای قدرت نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
مشخصه عملکردی رله دیستانس معمولاً بصورت گرافیکی و بر حسب دو متغیر R و X نشان داده میشود. دیاگرام مشخصه رله نشاندهنده امپدانسهایی است که در جهت قطع رله واقع میشوند و هچنین شامل امپدانسهایی است که رله به ازای آنها عمل نمیکند. رلههای دیستانس بر حسب مشخصه عملکردی خود به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد.